BILDDAGBOK 2016

----------------------------OKTOBER--------------------------9 oktober, Hörnefors. Jag och kompis Rolf satt och skulle fota sidensvansar mitt i centrala Hörnefors när denna strömstare uppenbarade sig alldeles nära.

9 oktober, Lillskärsudden/Sörmjöle. En grupp grågäss drar förbi. Längst bort från fotografen räknat flyger en fjällgås, den är ca femte fågeln från slutet i gruppen.

9 oktober, Hörnefors. Sidensvans och rönnbär brukar ju höra ihop. Lite ovanligt att den här har "lagt" bären på en sten.


5 oktober, Degernäs/Umeå. En långväga gäst på besök strax utanför Umeå. En nunnestenskvätta. Den finns annars i södöstra Europa och Asien. Detta är ca tionde fyndet i Västerbotten.1 oktober, Lillskärsudden/Sörmjöle. Troligtvis första fotot någonsin i västerbotten av rödspov av underarten islandica.

1 oktober, Lillskärsudden/Sörmjöle. En årsunge av kustpipare smyger i strandkanten denna fina höstdag, 12 plusgrader.


----------------------------SEPTEMBER--------------------------25 september, Villanäs/Umeå. Detta skulle kunna vara en svart ängstrollsslända...är lite osäker.

25 september, Villanäs/Umeå. Ett par trädkrypare såg jag nära spången ut mot fågeltornet. Man får vara på hugget för att se och fota dom, dom kan bara klättra uppåt.

25 september, Fläsebadet. En hel del rödhakar som sitter och "smackar" i buskarna nu.

18 september, Jämtebölesjön. De unga sångsvanarna "övningsflyger" runt sjön. Här landar dom tillsammans med en av sina föräldrar.18 september, Jämtebölesjön. Ensam gräsand. Svartvit exponering.

18 september, Jämtebölesjön. Klockan är sju på morgonen. De första solstrålarna bryter knappt igenom dimman. Ser du gräsanden?

18 september, Jämteböle. Första nattfrosten har klätt in åkern med timotej i silver.

18 september, Jämteböle. En gransångare i en tall. Men som ni ser är granen alldeles bredvid.18 september, Jämteböle. Tog en promenad till en åker som ligger inne i skogen. Där stötte jag på denna groda som heter "Vanlig groda".

7 september Anumark. När jag var på väg hem denna morgon såg jag denna räv jaga på en nyslagen åker vid Anumark norr om Umeå. Fler bilder från denna morgon finns HÄR.

7 september Sönnerstgrundet/Sävar. Den blå kärrhökshonan tycktes spana in mig innan hon drog söderut.

7 september Sönnerstgrundet/Sävar. En ung sparvhök drog förbi lågt. Såg minst fem stycken denna morgon.

7 september Sönnerstgrundet/Sävar. Flera lärkfalkar såg jag denna morgon.

7 september Sönnerstgrundet/Sävar. Sällan som korpen kommer så här nära.

7 Augusti, Sönnerstgrundet/Sävar. Storskarvarna vilar och torkar vingarna. (Svart/vit exponering).

----------------------------AUGUSTI--------------------------

28 augusti, Brånsjön. Inte lätt att upptäcka rödhaken i buskarna.

28 augusti. Besökte Brånsjön under sena eftermiddagen. En flock med grågäss passerade alldeles ovanför huvudet.

28 augusti. På gården i Jämteböle finns en rishög med björkkvistar. Där hängde denna larv, arten är en tandad sikelvinge.

9 augusti. En kärrsnäppa vid Närsholmen på Gotlands sydöstra kust. Fler bilder här.


10 augusti. Skrattmåsen söker föda i strandkanten. Blir då och då duschad i den starka blåsten vid Gustavsvik norr om Visby, Gotland. Fler bilder här.

10 augusti. En ung gråtrut vilar i den hårda blåsten. Gustavsvik, Gotland.

10 augusti. Gråtrut. Gustavsvik, Gotland.

----------------------------JULI--------------------------

25 juli. Skicklig jägare. Lärkfalken är expert på att fånga och äta trollsländor i luften. Denna har en trollslända i varje klo. Nästan varje år ser jag lärkfalk vid Jämtebölesjön.

25 juli. Vid badplatsen i Snårtjärn gick denna årsunge av drillsnäppa omkring och sökte föda kl.22 på kvällen. Tur att den har långa ben i det "höga" gräset.

20 juli. På gården i Jämteböle finns i år en nässelfjäril, tror inte att jag sett den i Jämteböle tidigare.


20 juli, Jämteböle. Martorn finns i vilt tillstånd endast i södra Sverige bl.a. på Gotland. Den här "tama" varianten har Eva hittat på en handelsträdgård.


20 juli, Jämteböle. Det här är en pärlemorfjäril av någon art. I Sverige finns 17 arter, detta skulle kunna vara brunfläckig pärlemorfjäril.


19 juli, Gullsjö. När man är liten har man inte så stor tofs. Detta är en ung tofsvipa i kvällsljus.


5 juli, Ekmans kulle/Umeå. Alldeles nära nya IKEA satt denna flodångare och "surrade". Inte helt lätt att få syn på i snåren. Den sjunger på nätterna. Denna bild tagen kl.23.00.

----------------------------JUNI--------------------------21 juni. Skäggdoppingen är på jakt en sen eftermiddag vid Lillsjön/Ulvsunda i Stockholm.

21 juni. Äntligen fick jag en bild på steglits. Vid Säby Gård i Jakobsberg var det en lite grupp som sjöng flitigt och drack vatten precis när solen gick ner.

9 juni, Lillskärsudden/Sörmjöle. Bra balans. Fisktärnan putsar sig trots de hårda vindarna, ca 15 m/s.

9 juni, Lillskärsudden/Sörmjöle. I fågelböckerna står det att svartsnäppan flyger i raketfart. Här gick det verkligen undan, hann knappt med att fota. Detta är nog sju honor som redan är på väg söderut. Dom parar sig långt norrut i Sverige, lägger ägg, drar söderut och låter hanen ruva och mata ungarna.6 juni, Jämteböle. Björktrasten städar bort ungarnas avföring. Boet är byggt i ett f.d. ventilationshål på häbret.

6 juni, Jämteböle. Ingen aning vad detta är för spindel men den matchade tyget på utemöblerna bra tyckte Eva och jag.

3 juni, Ume hamn. Två hussvalor tampas när de hämtar blött grus/lera till bobygget. Fler bilder på svalorna HÄR.

3 juni, Ume hamn. När svalorna var borta passade gråsparven på att dricka lite vatten.3 juni, Umeå. Denna silvertärna ligger på ägg (ägget kan skymtas) på en lite ovanlig plats. Någon meter bakom tärnan går en cykel/gångväg. I framkant ser man trottoarkanten till bilvägen. Den brydde sig inte om cyklar och bilar men om en fotgängare gick förbi gick den upp i luften och gjorde utfall.

1 juni, Bölesholmarna/Umeå. Rödvingetrasten är nog min favorit bland trastarna, sjunger väldigt fint tycker jag nästan lite tropisk klang.

----------------------------MAJ---------------------------

30 maj. En citronärla har kommit till ängarna söder om Degernäs. Högst 10 fynd finns av denna art i Västerbotten över huvud taget.


30 maj. Citronärlan blir snart bortjagad av stenskvättan som kommer nerifrån vänster.

30 maj. Kanske är jag den som sett första törnskatan i Umeå-trakten i år. Denna också söder om Degernäs.


30 maj. Buskskvättan sjunger i den tidiga majmorgonen ängarna söder om Degernäs.


30 maj, Degernäs. Söder om järnvägen där citronärlan fanns var det också några gulärlor.

30 maj, Degernäs. Ängspiplärkan visade upp sig fint där citronärlan höll till.

27 maj, Bussjön söder om Umeå. Ett kärt återseende, det var några år sedan jag såg en ortolansparv.

27 maj, Lövöudden. Idag kom jag ganska nära småskraken. Annars är den ganska skygg.

25 maj, Lillskärsudden/Sörmjöle. En doldis och raritet blan våra snäppor, myrsnäppan.

20 maj, Lillskärsudden. En mosnäppa, faktiskt mindre än en sädesärla. Två stycken var dom idag, snart drar dom vidare till fjälls.19 maj, hemma på tomten. En grönfink som inte fått vuxendräkten ännu, föddes nog förra året. Många grönfinkar hemma nu, dom gillar solrosfrön som jag har i fröautomaten.

19 maj. Krickan smaskar när den äter. Denna träffade jag på i regnet i Mariehemsdammen.

17 maj Grubbänget/Umeå. Grönbenan smyger på insekter.

17 maj Grubbänget/Umeå. Visste inte att grönbenan kunde simma. Här visar den prov på det. Det är inte så djupt, fast bottnar man inte måste det räknas som simning.

17 maj Grubbänget/Umeå. Vid en nyanlagd våtmark var det idag 10 stycken grönbenor.15 maj. Svartvit flugsnappare har anlänt och kör genast iväg blåmesen från holken hemma på tomten.

10 maj Lillskärsudden/Sörmjöle. En av ca 30 myrspovar denna soliga kväll i maj.

10 maj Lillskärsudden/Sörmjöle. Fisktärnorna poserar för varandra, det är parningstid.8 maj Brånsjön/Vännäs. En trana passera alldeles nära fågeltornet.

8 maj Brånsjön/Vännäs. En småspov rastar på stubbåkern.

8 maj, Brånsjön/Vännäs. Här kommer en grupp ljungpipare.6 maj, Storavan/Stöcke. En svartvingad vadsvala. Extremt ovanligt besök i Sverige, drygt 30 st totalt. Detta är första observationen i Västerbotten. Det är en hotad art i världen och häckar i Ukraina och Kazakstan och övervintrar i södra Afrika.

6 maj. Fiskgjusen tog en fisk i den lilla bäcken vid Storavan.
3 maj. En ensam brushane (hona) rastar vid Täfteviken. Fler bilder från denna kväll finns HÄR.

3 maj. En av våra vackraste änder, stjärtand vid Täfteviken.

3 maj. En gluttsnäppa flyger snabbt förbi. Härligt kvällsljus vid Täfteviken.3 maj. En skedand, hane. Täfteviken.

3 maj. En av ca 20 krickor denna kväll i Täfteviken.

3 maj. Ett litet bestånd med mufflonfår finns vid Anumark strax norr om Umeå.

----------------------------APRIL---------------------------30 april. En av två strandskator denna dag vid Lövöudden.

30 april. Sädesärlan sjunger samtidigt som den letar föda i strandkanten vid Lövöudden.

22 april. Jordugglan jagar med skarp blick. Se upp alla sorkar och möss. Denna träffade jag på vid Storavan söder om Umeå.22 april. Ingen perfekt bild men det är inte varje dag man ser en stäpphök. Det har varit ett par stäpphökar på besök de senaste dagarna i jordbrukslandskapet runt Umeå. Stäpphöken hör annars hemma i östra europa och centralasien.

22 april. Bofinken sjunger in våren vid det stora fågeltornet på Bergön/Umeå.

22 april. Trastarna har börjat komma till Umeå. Här en taltrast som lyssnar efter småkryp vid Baggböle herrgård.19 april. Havsörnarna jagar gärna vid Degernäs. Här finns massvis med änder att fånga. En och annan ouppmärksam gås kan nog också duga.

19 april. Sångsvanar vid Degernäs/Umeå.18 april. En korp passerar när jag står och tittar på svanar och gäss vid Degernäs/Umeå.18 april. Var idag på jakt efter stäpphök men fick nöja mig med en blå kärrhök (hane). Arterna är snarlika, stäpphöken har mindre svart på vingspetsarna samt ingen mörk bakkant på vingarna.10 april. På vägen tillbaka från Klabböle till Baggböle så kom denna mink och jagade på den is- och snötäckta älven.

9 april. Hade en fantastisk fågelmorgon med bl.a. forsärla (bilden). Hörde även för första gången den mycket ovanliga vitryggiga hackspetten. Gärdsmyg och kungsfågel sjöng för fullt.9 april. En spetsbergsgås (fotokryss) tillsammans med en sångsvan. Spetsbergsgåsen häckar inte i Sverige men kan ses tillfälligt då den flyttar norrut. Spetsbergsgåsen liknar sädgåsen som däremot häckar i vårt land. Spetsbergsgåsen har skära ben och skär fläck på näbben. Sädgåsen har orange ben och orange fläck på näbben.

9 april. En nötväcka vid fågeltornet vid Bergön/Umeå.

----------------------------MARS---------------------------

31 mars. Blå kärrhök jagar gärna i det öppna odlingslandskapet. Här en hane vid det som i fågleskådarkretsar kallas "obsladan", därför tog jag med ladan som bakgrund.31 mars. Årets första ormvråk spanar vid ett litet hygge nära Degernäs. Svartvit exponering.

31 mars. Rekordmånga sångsvanar utanför Umeå i år (4600 st), 40 % av beståndet i Sverige. Dom här ska just landa vid Storavan.31 mars. Varfågeln jagar gärna vid åkrar, bara det finns bra utkiksplatser. Den kan ta fåglar som är lika stora som den själv t.ex. sånglärkor. Den här jagade i Djäkneböle söder om Umeå.

30 mars. Ekorren närmar sig fågelmatningen vid Bölesholmarna/Umeå. Den tackar inte nej till lättplockade fröer.30 mars. Havet har öppnat sig vid Lövöudden och knölsvanen söker föda på grunt vatten.

27 mars. Årets första stare i Jämteböle/Vännäs. Den har letat upp samma asp som den hade bo i förra året. Boet är ett övergivet hackspettbo. Fler bilder på staren HÄR.

25 mars, Holmsund. Gråsparv i grått väder sjunger en liten vårstrof.

25 mars, Holmsund. En flock på 45 snösparvar letade spillsäd ute vid Fodercentralen/hamnen i Holmsund. Dimmigt och kallt var det.

20 mars, Lövöudden. Årets första sångsvan för mig ser ut att tvätta näbben. Knipan visar intresse på lite avstånd.

20 mars, Lövöudden. Kniporna har anlänt. Den som böjer nacken "spelar".20 mars, Lövöudden. Snart kanske våren är här, sångsvanens ankomst är åtminstone ett tecken. Här två stycken som "betar" vid Lövöudden.

13 mars, Hörnefors. Strax söder om Hörnefors satt denna sparvuggla på ett hygge.

13 mars, Hörnefors. På väg från Hörnefors till Järnäsklubb upptäckte jag ett par mindre korsnäbbar. Denna satt och småsjöng lite.13 mars Järnäsklubb. Besökte idag Järnäshalvön, fick se en liten flock med dovhjortar.12 mars, Jämteböle. Större hackspett.

10 mars, Holmsund. Gulsparvar och grönfinkar tar ett vårbad i en vattenpöl. Fler bilder HÄR.


7 mars Stora Tuvan/Umeå. Först hörde jag den ljusa "busvisslingen" från järpen. Men det tog ett tag att upptäcka den skygga hanen i en tät gran.5 mars. Gulsparven skalar ett solrosfrö hemma på tomten.

2 mars, hemma. Återvinning. Skatan har hittat en hundlort.


------------------------FEBRUARI---------------------

26 februari, Bäcksjön. Svartmesen tycks skölja ner fröet med lite snö.26 februari, Bäcksjön. Talltitan har börjat vårsången.

26 februari, Bäcksjön. Tofsmesen har precis landat.

26 februari, Bäcksjön. En hane av större hackspett kommer med en grankotte till "smedjan" för att äta.26 februari, Bäcksjön. Två ekorrar lekte tafatt. Här kommer en av dom smygande.

26 februari, Bäcksjön. Domherre.

23 februari, Djupsundsbäcken/Holmsund. Alltid roligt att besöka strömstaren. Tidigare i vinter var dom fyra stycken, nu verkar det bara vara en kvar.

23 februari, Baggböle. Nötväckorna har börjat sjunga, fyra stycken i samm träd vid herrgården.


14 Februari. Jag var egentligen på jakt efter steglits på Västerhiske, men så dök det upp några skator på nära håll.

14 februari. Mycket skator denna dag. Denna satt lugnt vid vår matning hemma.


14 februari, Västerhiske. En badande skata.
13 februari. Efter att ha varit borta i två veckor så var dom plötsligt tillbaka hemma på gatan, sidensvansarna.
13 februari. Lite blåsigt denna dag. Därav frisyren på sidensvansen.6 februari, Hörnefors. Svartmesen är på sin vakt vid fågelmatningen...man vet aldrig när det dyker upp en sparvhök.6 februari, Hörnefors. Kråkan och havsörnen spanar efter mat.6 februari, Hörnefors. Mäktigt med havsörn. Här en gammal med helt vita stjärtfjädrar. Svårt att fota i snöovädret.
6 februari, Hörnefors. Korpen ropar tillsynes missnöjt i snöovädret.
6 februari, Röbäck/Umeå. Alltid trevligt att skåda turkduvor. Denna kröp ihop i snöovädret som drog fram över västerbotten.


-------------Januari-------------
20 januari, Röbäck. Det finns ett litet bestånd turkduvor i Umeå. Denna hade hittat en matning på Röbäck.
20 januari, Nydalasjön. Två nötkråkor vid en matning på Olle Fiskares väg vid Nydalasjön.
7 januari, Madeira. På eftermiddagarna dök dessa halsbandsparakiter upp utanför vårt hotell. Fler bilder från Madeira finns under fliken Alla Bilddagböcker/Bildspel på startsidan.