BILDDAGBOK 2017
DECEMBER
17 december. Ett vackert tomtkryss, snösiska. satt ca 3 meter från vardagsrumsfönstret.
17 december. Trevligt med denna relativt ovanliga hackspett, gråspett, som årlig vinter gäst på tomten de senaste åren.
17 december. Har aldrig haft bofink så här års på tomten. Honan verkar göra lite stretching.
17 december. Ser ut som om skatan har koll på mig, men jag tror inte den ser mig genom vardagsrumsförnstret.
17 december. Den större hackspetten kollar om gråspetten är i närheten. Dom var inte kompisar idag hemma på tomten.
13 december. Den ser nästa farlig ut, vigghanen, där den ligger i Mariehemsdammen/Umeå.
13 december. En kricka har dröjt sig kvar i Umeå/Mariehemsdammen. Den borde nog vara längre söderut nu.
13 december. Årlig gäst vid Djupsundsbäcken/Holmsund, Strömstaren.
11 december. De senaste dagarna har det huserat en liten flock med tallbit vid Midgårdsskolan. Detta är en hona eller en ungfågel. Jag har svårt att skilja på dessa. Ungefär vart femte år kan den ses i bebyggda områden ätandes just rönnbär. Annars finns den i de stora barrskogarna i norr.
NOVEMBER
10 november, Blågrundsudden/Sörmjöle. Ett så kallat dubbelkryss. Första gången jag ser vitvingad tärna och första gången jag fotar den. Litet jubileum är det också, detta är min 280:e art jag sett i Sverige, 20 kvar till 300-klubben.
10 november. En till bild på vitvingade tärnan. Ibland flög den endast någon meter ovanför huvudet på mig.
10 november. Inte jätterolig fotomiljö med fröautomaten hemma, men det är inte så vanligt att vi har svartmes på besök på tomten. Lyckades ta bilden precis när den landar.
8 november.På väg hem från Sönnerstgrundet dök det upp 3 havsörnar, minst. Detta är en ungfågel, troligtvis yngre än tre år.
8 november. En fantastisk upplevelse denna morgon. Mitt första synliga möte med vitryggig hackspett (hona), våran ovanligaste fågel. Nu har jag fotat 231 arter i Sverige. I och med denna obs så har jag ett nytt personligt rekord, 190 sedda arter i Västerbotten under ett och samma år.
5 november, Fårskärsviken/Nordmaling. Åkte de ca 6 milen till Järnsklubb för att söka reda på en berglärka som jag visste rastat där ett par dagar. Inte lätt att hitta då den födosökte i vasskanten. Men till slut kom jag ganska nära. Som namnet antyder häckar den i bergsområden, hos oss på de nordiska kalfjällen. Under flytten på hösten kan man se den vid havsstränder om man har tur.
Detta är min 279:e art som jag sett i Sverige och den 230!!! art som jag fotat.
OKTOBER
18 oktober, Blågrundsudden/Sörmjöle. Kanske det kan bli en sådan där härlig vinter med en massa tallbit. Vanligtvis stannar dom i barrskogarna längst i norr. Men vissa år drar dom lite söderut under vintern. Några har i alla fall siktats vid kusten denna dag. Jag såg ca 20 stycken. Detta är en ungfågel.
18 oktober, Blågrundsudden/Sörmjöle. Inte varje dag man kommer dubbeltrasten så här nära.
15 oktober. Domherren ofta osynlig för människan under stora delar av året. Nu när hösten är här dyker dom plötsligt upp. Här på vår tomt ätandes prydnadskörsbär. Här en hona.
15 oktober. Och här är en hane.
SEPTEMBER
27 september. På vägen mot Fläsebadet/Obbola finns två små tjärnar alldeles vid vägen. I en av dom fanns denna gråhäger och prövade fickelyckan.
Nedan bilder från en septembermorgon vid Storkvikssand/Sörmjöle. Inte varje år jag får se de arktiska arterna sandlöpare och småsnäppa. För större bilder, klicka på varje bild.
6 september, Degernäs. En sparvhökshona.
6 september, Degernäs. En duvök (streckat bröst, ej vattrat som hos vuxna) kommer ganska nära i sin jakt på småfågel, eller varför inte just duvor.
6 septemberr, Degernäs. En fjällvråk stannar till ett tag för att jaga och drar sedan vidare störd av en ormvråk.
6 september. Jag gick upp kl.05:00 och åkte till Sönnerstgrundet norr om Umeå. Där var det gott om knipor som samlats inför flytten söderut.
5 september, Degernäs. En stäpphök, hane, har uppehållit sig vid Degernäs senaste månaden.Tredje gången jag ser stäpphök överhuvudtaget. Den hör egentligen hemma i sydöstra europa.
1 september, Lillskärsudden. Svartsnäppan rastar på sin väg söderut. Troligtvis på väg till medelhavet eller rent av det tropiska Afrika. Detta är en årsunge. Trots att det är första flytten i livet kommer den med största sannolikhet att hitta sina artfränder vid medelhavet.
1 september, Lillskärsudden. Är det mångatan som fångat stenen eller tvärtom?
1 september, Lillskärsudden. Två tranor landar i den grunda viken. Solen håller på att gå ner.
AUGUSTI
30 augusti, Degernäs/Umeå. En rödspov av rasen islandica gör en ansats att lyfta, men den valde att vila en stund till. Ganska ovanlagt att rödspoven passerar denna del av landet på sin flytt söderut.
8 augusti, Jämteböle. Efter regnet denna dag så var det full fart på fågellivet. Bl.a. denna trädkrypare sökte föda i tallarna nära huset.
8 augusti, Jämteböle. Grå flugsnappare. Känns som att de var många i år.
8 augusti, Jämteböle. På senare år har nötväckan dykt upp i Jämteböle. Här är första bilden jag tagit på arten i Jämteböle.
JULI
24 juli. Eva och jag var i Norge ett par dagar. Gott om gråtrut var det. Denna ser sig lite oroligt om. Det fanns havsörn i närheten.
24 juli. En hel del havstrutar fanns det också vid norska kusten.
12 juli, Lillskärsudden/Sörmjöle. Fisktärnan jonglerar lite med spiggen innan den äter upp den. Kunde ibland hålla på länge som om den lekte med bytet. Vet inte varför tärnor gör på detta vis.
12 juli, Lillskärsudden/Sörmjöle. Fiskmåsen dyker likt en tärna. Verkade vara gått om spigg.
12 juli, Lillskärsudden/Sörmjöle. En skrattmås med spigg i näbben.
12 juli. Roligt att få se och höra en av våra minsta storsångare, gärdsmygen. Två stycken höll till i hyggeskanten vid Välvsjön i Jämteböle. Jag trodde gärdsmygen endast sjöng tidigt på morgonen men denna höll igång mitt på dagen.
12 juli. Skogspromenad i skogen i Jämteböle. Blåvinge i lingonriset.
10 juli. I år i Jämteböle har grå flugsnapparen använt förra årets björktrastbo som boplats. Här är första ungen som snart ska pröva vingarna för en premärflygning. Inte mycket till stjärtfjädrar att styra med. I början går det mest rakt fram och lite neråt.
3 juli. En tallsvärmare på gården i Jämteböle.
JUNI
29 juni. Spännande att träffa på smålommen. Den är inte så vanlig i kustlandskapen men ett häckande par finns lite sydost om Umeå. Min 229:e art som jag fotat.
24 juni. Vi var på Sardinien Eva och jag i slutet av juni. Vanligaste fågeln var nog medelhavstruten.
16 juni, Lillskärsudden/Sörmjöle. Närstudie av silvertärna. Helt klarröd näbb och långa stjärtspröt. Fisktärnan har svart näbbspets och kortare stjärtfjädrar. Obs! Bilden är inte beskuren, tagen med 500mm brännvidd. Hade tärnan flugit närmare hade den inte fått plats i sökaren.
16 juni, Hörnefors, viken innanför Hamnskär. Törnsångaren sjunger för fullt denna morgon. Busksångaren var också igång men satt dold i buskagen.
16 juni, Hörnefors, viken innanför hamnskär. Rödvingetrasten har fullt upp med att mata ungar.
9 juni. En helt ny art för mig, en dvärgsparv. Den här satt och sjöng söder om Skellefteå. Jag är försiktig med lokalen. Ägg från denna art är tydligen hett byte för äggtjuvar. Det häckar drygt hundra par i norrbotten, inga häckningar i övriga Sverige. Detta är min 278 art jag sett i Sverige och den 228 jag fotat.
9 juni, Lövånger. Alldeles vid E4:an jagade denna jorduggla. Inte så många ugglor i Västerbotten i år. Troligtvis ont om gnagare.
MAJ
28 maj. I flera år har forsärlan häckat vid gamla kraftstationen i Klabböle/Umeå. Här sitter den och sjunger.
28 maj. En stare vid Gran/Umeå nära älven.
24 maj. På Stora tuvan som ligger i Umeälvens delta sjöng grönsångaren flitigt denna morgon.
24 maj. Vid Stora tuvan hörs och syns nästan årligen den skönsjungade mindre flugsnapparen.
24 maj, Baggböle vid älven. En härmsångare sjunger denna tidiga vårmorgon.
24 maj. Stenknäcken visar sig sällan så här nära. Den är mest uppe i lövkronorna. Bilden tagen vid Baggböle herrgård.
24 maj, Stöcke strandängar. En buskskvätthona med bomaterial som hon också tappar lite av.
24 maj. Bävern glider snabbt och ljudlöst förbi i Umeälven vid Baggböle herrgård.
17 maj, Lillskärsudden. Större strandpiparen går inför landning. Fler bilder på vadare denna dag bl.a. på kärrsnäppa och myrspov finns HÄR.
14 maj. Trodde inte mina ögon först. En ortolansparv på vår tomt. För det första är den svår att se överhuvud taget, för det andra häckar den i jordbruksbygd med hagmarker och buskar och på hyggen. Det kan gå flera år utan att jag ser den överhuvudtaget. Detta är en hona.
12 maj. Småspovarna kvar idag vid Prästsjön. Svåra att fota i det torra gräset, välkamouflerade.
11 maj. "Aprilvädret" håller i sig. Här en småspov som rastar vid Prästsjön/Umeå. Den hade ca 10 kompisar med sig.
10 maj. En rödvingetrast vid Degernäs. Det har inte kommit så många trastar ännu, kylan håller i sig.
10 maj. Tornfalken spanar över fälten vid den s.k T-vägen vid Degernäs.
9 maj, Täfteviken. Väldigt ovanlig och extremt svår både att upptäcka och fota, dvärgbeckasinen. 18-20cm är den inkl. näbben. Det är ungefär som en sädesärla. Här hukar den i hagelstormen.
9 maj. Det ser ut som att sädesärlan tycker det är lite väl geggigt underlag. Haglar gör det också denna majdag i Täfteviken.
8 maj. Jo, det är den 8:e maj och det har snöat. Bergfinkarna dröjer sig kvar i Umeå, dom ska egentligen nog vara lte närmare fjällen just nu.
8 maj.Ringduvan letar mat på vår tomt.
6 maj. En ägretthäger har sökt sig till en liten myr vid Nydalasjön/Umeå. Skrattmåsen till vänster var inte förtjust. Gjorde flera utfall mot hägern. Ägretthägern finns främst i tropiska länder men även i södra Europa. Den har häckat på Gotland bl.a. 2012.
3 maj, Lillskärsudden/Sörmjöle. En myrspov rastar på sin väg norrut till tundran. Myrspoven har nog längdrekord i non-stop-flygningar. Från Alaska till Nya Zeeland, 1100 mil. Kolla hur den använder hela foten när den går, ut till minsta tåspets. Fler bilder på myrspoven HÄR.
1 maj. Sälgen har inte kommit längre än så här ute vid kusten. Bilden från Nagelhamnsviken/Obbola.
1 maj, Nagelhamnsviken/Obbola. De första gluttsnäpporna har anlänt trots att det är en hel del snö och is kvar.
1 maj, Nagelhamnsviken/Obbola. Med ett vingspan på 110cm (enstaka individer 140cm) är skräntärnan världens största tärna. Den övervintrar i tropiska västafrika och följer floderna norrut på våren när den sedan kommer till Sverige för att häcka. Häckar vid kusten men kan hämta fisk i sjöar som ligger flera mil bort.
APRIL
30 april. Bergfinkarna hälsar på hemma på tomten. Det vita i bakgrunden är faktiskt snö på träden. Det snöade friskt denna sista aprildag.
23 april, Karlsborg/Holmsund. En relativt ovanlig gäst i vårt land, rödhuvad dykande. Det här paret har hållit till ute vid kusten öster om Holmsund i snart två veckor.
23 april, Holmsund. Faktiskt lite typisk miljö för sparvhöken. Hittar småfåglar där vi människor satt upp fågelmat. Den här sparvhökshonan jagade ute vid Ume hamn. Här finns gulsparvar som i sin tur hittar mat vid Fodercentralen dit lastbilar levererar säd som sedan går iväg med båt.
23 april, Umeälven. En salskrake vilar typiskt på iskanten tillsammans med fiskmåsar och en gräsand. Salskrakarna är på väg norrut till taigan där de häckar vid sjöar. Bygger gärna bo i något gammalt spillkråkebo.
23 april, Storavan/Umeå. Den "lilla" fågeln till vänster är en ormvråk,130cm mellan vingspetsarna, som jagar en kungsörn,220cm mellan vingspetsarna.
23 april, Bergön/Umeå. Äntligen en någorlunda bra bild på den svårfotade dubbeltrasten. Här två stycken dessutom.
19 april. Ibland får man tacka markägarna för att dominte röjt så noga. Varfågeln gillar öppen mark med lite sly och ungträd. Här sitter den nära Blå Vägen i Vännäs vid Starrberget.
18 april, Storavan/Umeå. En mycket ovanlig gäst från nordamerika. En amerikansk kricka. Endast 10-15 fynd i Sverige per år. Jag stod och spanade på en flock med vanliga krickor (50st). Då stod den plötsligt endast 20m ifrån mig helt ensam.
13 april. Idag såg jag ovanligt många rovfåglar. Här en brun kärrhök (hane) som jagar över åkrarna i Stöcke.
13 april. Sällan kommer man så här nära en havsörn. Den här passerade nästan rakt över huvudet på mig när jag stod vid skådeplatsen som kallas "limpan" vid Degernäs.
13 april. En grågås lyfter från Degernässlätten. I bakgrunden några tranor.
13 april. Både hane och hona av pilgrimsfalk jagade tofsvipor och mindre fåglar vid Svidjevägen/Röbäck. Här kommer honan spanande.
13 april, Degernäs. Trots att jag tagit många bilder på sångsvan är det svårt att låta bli när de kommer flygande så här fint.
13 april, Storavan/Umeå. Här ser man klart och tydligt att svanarna "betar".
13 april. En korp seglar fram över Stöcke/Umeå. De vita prickarna är några snöflingor...
13 april...sen kom snön på riktigt. Svårt stt upptäcka havsörnen i ovädret. Bilden tagen i Storavan/Umeå.
7 april, Degernässlätten. En ovanlig gäst i Sverige, en snögås. Endast tio fynd i Västerbotten. Jag såg faktiskt en till för ett par år sedan på samma åker. Detta är troligtvis en förrymd fågel från någon park eller hägn. De häckar annars i n.ö. Sibirien och Nordamerika. Här är den tillsammans med en grågås.
7 april, Baggböle Herrgård. Hemskt sätt att dö på. Kajan har fastnat på väg ut ur bohålet.
5 april, Baggböle herrgård. Den relativt sällsynta mindre hackspetten fräffade jag på denna morgon. Hon trummade flitigt. Trummningen är raskt som en symaskin.
5 april, Degernässlätten. Den unga (grå fjäderdräkt) sångsvanen visar prov på bra balans.
5 april, Bölesholmarna/Umeå. Den extremt skygga stenknäcken har anlänt.
5 April, Bölesholmarna/Umeå. Skatan sneglar på mig. Svår att fota, alltid vaksam.
2 april. Ett par lappugglor har synts i närheten av Umeå. Denna ståtliga såg jag vid Klabböle. Mäktigt att sen en av världens största ugglor jaga med ett vingspan på 160 cm.
MARS
29 mars. Härligt när sångsvanarna samlas vid Degernässlätten. Förra året var det sverigerekord med över 4000 svanar under en dag.
29 mars. En sångsvan inför landning vid Degernässlätten.
29 mars. Kråkan spanar ut över Västerfjärden vid fågeltornet på Bergön/Umeå.
29 mars. Kanadagäss passerar Degernässlätten
22 mars, Ume hamn. Sånglärkan har upptäckt mig. Den fortsatte ändå att äta spillsäd från Fordercentralen som ligger i närheten.
22 mars, Degernässlätten. Årets första sångsvanar.
22 mars, Ume hamn. Vilostund för gräsänderna.
22 mars. 20 st av ca 30 kråkor på isen i Ume Hamn. Hittar dom något ätbart?
17 mars. Så här års brukar snösparvarna rasta både vid kusten och lite inåt landet på sin väg norrut. Den här var i en liten flock som rastade vid Ume hamn.
17 mars. Jag stod och tittade på årets första sångsvanar vid Degernässlätten då jag hörde spillkråkan ropa i skogen. Efter en stund kom den flygande.
12 mars. Jag var på spaning efter hackspettar vid Stora Tuvan då ekorren dök upp.
11 mars. Fint eftermiddasljus när talgoxen besöker matningen i Jämteböle.
11 mars. På väg till Jämteböle såg vi denna sparvuggla nära återvinningsstationen i Vännäs.
1 mars. Äntligen kom gråspetten lite närmare hemma på tomten.
FEBRUARI
22 februari. Flera rapporter av hökuggla denna vinter från Umeå med omnejd. Denna höll till vid Degernässlätten. Högst upp i en björk satt den förvånansvärt stadigt trots att det blåste 10-15 m/s.
15 februari. En mycket ovanlig långväga gäst från Sibirien, Svarthalsad trast. Den har uppehållit sig i Innersjö väster om Umeå ett par veckor.
14 februari. Tre stycken större hackspett besöker vår tomt flitigt. Två hanar och en hona. Här är honan (ingen röd fläck i nacken).
7 februari.Tittut! Nötväckan kikar ner på mig när jag sitter vid älven nära Baggböle herrgård.
1 Februari. Gråspetten besöker matningen hemma, 2 meter från vardagsrumsfönstret.
JANUARI
21 januari. Idag var det Umeå Bird Race. 30 lag tävlade om att se så många arter som möjligt kl.8:30-15. Vårt lag slutade femma med 37 sedda arter, vinnarna såg 41 arter. Vi såg bl.a. denna hökuggla vid Obbolatippen.
5 januari. Jag börjar årets bilddagbok med en spektakulär soluppgång vid Ume Hamn. Klockan är ca 9:30. Det är 23 minusgrader. Havet ångar och en molnbank ruvar i bakgrunden.
5 januari, Bäcksjön. Vid denna sjö finns ett litet sågverk där man ordnat en liten fåglematning. Tofsmesen är en trevlig raritet som vi såg ett par gånger denna kalla januaridag, 22 minusgrader.
5 januari, Bäcksjön. Talltitan burrar upp sig i kylan.
5 januari. Svartmesen håller sig också framme. Den ser liten ut i jämförelse med talltitan.
5 januari. En domherre. Också denna vid Bäcksjön. Titta noga, den står på ett ben.