Bilddagbok 2018

BILDDAGBOK 2018

DECEMBER

6 december hemma på tomten. Så fort det finns frön på marken/snön som andra fåglar spillt så kommer gulsparven.

6 december hemma på tomten. Denna talgoxe lider troligtvis av något parasitangrepp ett sår på bröstet och väldigt blek i fjäderdräkten.

NOVEMBER

November månad blir ett enda galleri eftersom jag inte fotar så mycket denna årstid. Klicka på bilderna för att se dom större.

OKTOBER

15 oktober. En räv har blivit påkörd på E12:an vid Vännäsby. Kråkor och skator är snabbt på plats.

15 oktober. Snart bär det av söderut. En familj med sångsvanar har samlats i Snårtjärn/Vännäs.I den här tjärnen häckar årligen storlom men dom har flyttat söderut för ett par veckor sedan.

15 oktober, Blågrundsudden/Sörmjöle. En ekorre har hittat något ätbart på marken.

14 oktober. Ganska många nötskrikor denna morgon vid Sönnerstgrundet/Sävar.

14 oktober. Soluppgång vid Sönnerstgrundet utanför Sävar. Tre knipor passerar.

10 oktober. Jag tog en promenad till älven. På vägen hem träffar jag på en grupp med gråsiskor.

10 oktober. Detta är antingen en ungfågel av gråsiska eller underarten brunsiska.

SEPTEMBER

26 september. Lite fel ordning. Denna bild hör egentligen till dagen vid Järnäsklubb. Men nu kom den med här. En storskrakehona fiskar till synes oberörd trots att det blåste 25 m/s.

26 september. Många dubbeltrastar idag på Järnäshalvön/Nordmaling.

26 september. På Järnäshalvön i Nordmaling finns dovhjort. Här en hind med kalv.

26 september. Stormigt hav vid Järnäsklubb. Fler bilder HÄR.

19 september. Han såg ödesmättad ensam ut tjädertuppen där han gick på grusvägen i Sävarskogen och ropade på sina kamrater.


Nedan bilder från Sävarskogen den 19 september.

19 september. En ung trana i Sävarskogen.

19 september. En gärdsmyg satt och sjöng!!! ute vid Sönnerstgrunden denna morgon.

AUGUSTI

Nedan bilder från slutet av juli och början av augusti. Klicka på bilderna för att se dom i större format.

9 augusti. Senaste gången den häckade i Sverige var på Fårö 1967, Blåkråkan. Att få se den i Sverige överhuvud taget är högst osannolikt. Nu fick jag se den i Kassjö ett par mil väster om Umeå.

9 augusti, Kassjö. Blåkråkan spanar efter insekter. Gräshoppor och skalbaggar är favoritfödan. Egentligen borde den vara på väg till sydöstra afrika just nu. Troligtvis har den fel på "kompassen".

JULI

26 juli. Fantastiskt att få se den extremt ovanliga fjällugglan och dessutom vid kusten i Västerbotten kändes overkligt.

26 juli. Fjällugglan satt på samma ställe i fyra timmar.

Nedan några bilder på en grön blombock som jag upptäckte när jag var på väg ner till sjön i Jämteböle. Larven lever av död ved och den fullvuxna skabaggen som kan ses i juni/juli lever av nektar. Med på bild fick också ett bi vara.

2 juli. Ett väldans liv var det på korparna denna dag, flera gånger drog de över gården i Jämteböle ropandes med gälla röster. Den här korpen blir jagad av en kråka.

2 juli, Jämteböle. En av korparna tar en extra spaning över gården.

JUNI

16 juni. Gick runt lite på gården i Jämteböle. Bakom ladugården vid en dunge med granar och tallar satt en taltrastunge. I tallen i närheten satt denna vuxna taltrast och lockade ivrigt på sin unge.

Nedan bilder från Brånsjön, Jämteböle samt Kassjö 1-5 juni.

1 juni, Klabböle Energicentrum heter det idag, det som en gång var Umeås första kraftstation. Idag är den inte i bruk utan har en muséal roll. Här finns ett par av forsärla, detta är honan med några insekter i näbben.

1 juni. Här är hanen av forsärla, han sitter mitt i frukosten. Hoppas inte sirenen går i gång som varnar när dammluckorna högre upp i älven öppnas.

1 juni. Småskrake (hane) vid Klabböle gamla kraftstation.

MAJ

24 maj. Brushane och sångsvan vid våtmark Degernnäs. Skator i slagsmål vid Ekmans handelsträdgård.

21-22 maj. Utflykt till Brånsjön/Vännäs samt Blågrundsudden/Sörmjöle.

18-20 maj. Utflykt till Umeälven vid Baggböle, Degernäs samt lite bilder från tomten.

6-11 maj. Nedan bilder från Brånsjön/Vännäs samt Umeälven.

5 maj. Äntligen fick jag en ganska bra bild på en salskrake. Den rastade i 2 dagar i Prästsjön som ligger 200 meter från vårt hus. Den vill ha både is och lite öppet vatten på sin flytt till häckningsplatserna i norr. Så fort isen är borta är också salskraken borta. Nu är även fågelbiblioteket uppdaterat med denna bild. Nu finns där 233 svenska arter.

4 och 5 maj. Nedan bilder från Vitskärsudden/Umeå samt Prästsjön alldeles där vi bor.

2 maj, Lövöudden/Holmsund. Fick se spelande småskrakar för första gången i mitt liv. Likt kniporna så knycker de med nacken.

APRIL

April månad avslutas med ekorren som bygger bo. Jag upplevde denna underbara scen i Hulteskogen vid Umeälven lite öster om Backens kyrka den 30 april. Klicka på varje bild så blir den större.

24 april. Enormt många bergfinkar hemma på tomten senaste veckan. Detta är en hona. Hanen har kolsvart huvud och kraftigare orangefärgat bröst.

24 april, hemma på tomten. En av vårens första flyttfåglar är järnsparven. Eftersom den är både insektsätare och fröätare klarar den sig trots en hel del snö.

24 april. En grönsiska besöker matningen hemma på tomten.

19 april. Stäpphöken är väldigt lik vår egen blå kärrhök men är smäckrare och har färre antal svarta vingpennor som bildar en "kil".

19 april, Djäkneböle. Stenfalkshanen spanar ut över åkern. Stenfalken är vår minsta falk, 25-30 cm.

21april. Lite eftermiddagsputsning för ringduvan hemma på vår tomt. Gillar den lite fadda uppsynen på duvan till höger..."-Ska det där vara nödvändigt?"

19 april Djäkneböle/Umeå. Sånglärka. Säkert 30 stycken idag.

19 april. Tornfalkshanen jagar över åkrarna i Djäkneböle. Tyvärr börjar ladorna bli färre där tornfalken brukar häcka.

Snön minskar, plusgrader flera dagar nu i mitten på april. Nedan bilder från 13/4 och 15/4.

Nedan några bilder från dagens utflykt till Degernäs och Ume hamn, 8 april. Klicka på bilderna för att se dom i större format.

5 april, Jämteböle. Lite förvånad blev jag när denna koltrast satt vid matningen. Troligtvis har den övervintrat, inte så vanligt att den gör det i Jämteböle. Ofta håller koltrastar som övervintrar till i trädgårdar i lite mer tätbebyggda trakter.

5 april, Jämteböle. Tyckte det passade bra att göra en svartvit exponering av koltrasten.

1 april. Blåmesen, en av mina favoritfåglar. Fina färger, både näpen och tuff uppsyn. Den här besöker matningen i Jämteböle.

MARS

29 mars. Första gången jag har steglits på tomten, två stycken dessutom.

23 mars, Lövöudden/Holmsund. Åkte ut till havet för att kolla isläget, hade det kommit några måsar och trutar? Fortfarande mycket is, inga havsfåglar. Däremot satt denna spillkråka alldeles vid parkeringen och födosökte. Gick ganska hårt åt alen. Sen gick en lös hund förbi och då tog spillkråkan till flykten.

14 mars, Ume hamn. En av ca 50 gräsänder i hamnen vid lotsbåtarna.

14 mars,Umeå. Förra årets bygge, ett björktrastbo. Snart dags för nya bon men våren är sen i Umeå. Mycket snö fortfarande.

7 mars. En talgoxe vid matningen i Jämteböle. Den har precis kollat att kusten är klar och kastar sig iväg mot fågelbordet.

FEBRUARI

Februari får representeras av ett galleri med bilder på strömstaren. Bilderna tagna i solnedgången den 10 februari vid Djupsundsbäcken/Holmsund. Klicka på varje bild för att se den i större format.

JANUARI

31 januari. Vid Nydalasjön finns en fågelmatning. Där kan man se nötkråka. Idag var dom fyra stycken.

31 januari, Nydalasjön. Tittut! Gråspetten är skygg och tycks hålla ett öga på mig.

14 januari, Bäcksjön/Umeå. Skogsstyrrelsen har en liten verksamhet i skogen vid Bäcksjön, där dom också matar fåglar. Perfekt för oss som vill se fåglar på vintern. Här en talltita.

14 januari, Bäcksjön/Umeå. Nötväckan är också framme vid matningen. Den lär komma ihåg mer än 500 gömställen till sina frön som den samlar in.

6 januari. Årets första bild är tagen hemma på tomten. Som en liten sol lyser den upp vintern, gulsparven.